Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (2023)

Een stukje Spanje op een Italiaans eiland: je vindt het op Sardinië. De Italiaanse stad Alghero is een klein paradijsje aan de Middellandse zee met gekleurde huisjes, geplaveide steegjes, knusse restaurantjes, dobberende vissersbootjes en prachtige stranden. Tips voor je bezoek aan Alghero vind je in dit blog.

Alghero

Alghero is een levendige stad op het Italiaanse eiland Sardinië. Je vindt de stad aan de westkust van het eiland en het is na de hoofdstad Cagliari de grootste stad op het eiland. Alghero telt ruim 40.000 inwoners.

De stad wordt in de volksmond ook wel ‘Klein-Barcelona’ genoemd, verwijzend naar de Spaanse invloeden die je hier terug kunt vinden. In 1372 werd een deel van de opstandige bevolking van Alghero door Koning Pedro IV gedeporteerd en vervangen door kolonisten uit Catalonië. Een klein deel van de bevolking spreekt nog steeds een Catalaans dialect: het Algherees.

In het historische stadscentrum zie je op de straatnaamborden ook twee verschillende benamingen staan; zowel de Italiaanse als de Catalaanse straatnaam.

Doen in Alghero

1. Dwalen door het oude stadscentrum

Alghero is een eeuwenoude stad. Binnen de verdedigingswerken vind je het oudste gedeelte van de stad en dit stadscentrum is heerlijk om rond te dwalen. Je vindt er knusse geplaveide smalle steegjes, gezellige restaurantjes, levendige pleintjes en kleurrijke huisjes. Het is een genot om het historische centrum te ontdekken.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (1)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (2)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (3)

2. De verdedigingswerken

Het historische centrum wordt omringd door de eeuwenoude verdedigingswerken. De stadsmuren zijn gebouwd in de zestiende eeuw en is één van de belangrijkste historische plekken van de stad. Loop over de stadsmuren, langs de verdedigingstorens en bastions en ga even terug in de tijd.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (4)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (5)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (6)

3. Cattedrale di Santa Maria

Kathedraal Santa Maria vind je in het historische stadscentrum en het is één van de belangrijkste religieuze plekken van Alghero. Het is een rooms-katholieke kathedraal, die uit de zestiende eeuw stamt. De kerk was oorspronkelijk gebouwd in gotische stijl, maar tijdens latere renovaties werden er ook delen in renaissancestijl bijgebouwd.

In de kathedraal vind je onder andere een kapel met marmeren altaar, een achthoekige klokkentoren en het marmeren mausoleum van hertog van Montferrat en graaf van Asti.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (7)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (8)

4. Geniet van panoramische uitzichten vanaf de klokkentoren

Één van de hoogstgelegen punten van de stad vind je bij de klokkentoren van Cattedrale di Santa Maria, ook wel Campanile genoemd. Je kunt de achthoekige klokkentoren beklimmen voor indrukwekkende uitzichten van Alghero. In de toren is tegenwoordig ook een museum gevestigd waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de stad.

Praktische informatie

Openingstijden: in de zomer van maandag t/m vrijdag van 10.30 uur tot 12.30 uur en van 19.00 uur tot 21.00 uur. In de herfst op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 10.30 tot 12.30 uur en daarnaast van maandag t/m vrijdag geopend van 16.00 uur tot 18.00 uur. In de wintermaanden gesloten.

Toegangsprijs:€ 5,00 p.p.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (9)

5. De bruisende pleinen van Alghero

In het stadscentrum vind je een aantal gezellige pleintjes, waar het altijd bruist van gezelligheid. Piazza Civica is het middelpunt van de stad, dit is de plek waar altijd leven in de brouwerij is. Het is het grootste plein van Alghero en zeker een bezoekje waard. Neem plaats op één van de gezellige terrasjes en geniet van een hapje en een drankje.

Aan het plein vind je ook het voormalige paleis van de gouverneur: Palazzo d’Albis. Dit is een belangrijke plek, omdat de heilige Romeinse keizer Karel V op deze plek zijn legendarische toespraak tot het volk hield, vóór het vertrek van het Sardijnse leger om tegen de Turken te vechten.

Daarnaast vind je nog een aantal kleinere pleinen in de stad, die vaak ook dienen als ontmoetingsplekken.

6. Juwelen winkelen

Ik heb dit zelf helemaal gemist, maar schijnbaar is Alghero een goede plek om juwelen te shoppen. De juwelen zijn hier van uitstekende kwaliteit en de stad is zelfs beroemd dankzij de felrode en roze kleuren van de juwelen. De kust wordt hierom ook wel ‘La Riviera del Corallo’ genoemd en volgens eeuwenoude geschriften vind je hier de beste koralen van de Middellandse zee.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (10)

7. Ontdek de lokale markten van Alghero

Houd jij er ook van het ontdekken van lokale markten? In Alghero is Mercado Central dé plek. Het is een overdekte markt in een oud gebouw, waar je terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen. Je vindt er allerlei kraampjes met lokale lekkernijen. Let op: de markt is niet heel groot.

Ben je op zoek naar wat anders dan alleen maar eten en/of drinken, dan is wellicht de wekelijkse woensdagmarkt iets voor jou. Hier kun je naast lokale lekkernijen ook terecht voor je souvenirs, kleding of verse bloemen. Deze markt vindt buiten plaats.

8. De haven van Alghero

Van oudsher is Alghero een vissersdorp, dus de haven is altijd al één van de belangrijkste plekken van de stad geweest. Nog steeds is hier genoeg bedrijvigheid te vinden. Wandel langs de boten, huur een bootje om te gaan varen of boek een trip naar bijvoorbeeld de grotten van Neptunus.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (11)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (12)

9. Chiesa di San Michele

De kerk van San Michele wordt gezien als één van de mooiste gebouwen van Alghero en dat allemaal dankzij de indrukwekkende gekleurde koepel. De kerk wordt gezien als één van de belangrijkste gebouwen in barokstijl op Sardinië. Je kunt een kijkje nemen in de kerk. Je kunt hier onder andere een sculptuur vinden van San Michele, die ooit Satan zou hebben gedood.

10. Grotto di Nettuno

Één van de populairste uitjes in Alghero is een bezoekje aan Grotto di Nettuno (de grot van Neptunus). Je kunt deze prachtige druipsteengrotten bezoeken per boot of de 600 traptreden trotseren. Vanaf de haven van Alghero worden er door meerdere aanbieders boottochten naar de grotten aangeboden. Het ontdekken van de grotten gaat alleen middels tour, je loopt dus samen met een gids door de grotten. Je kunt de grotten niet op eigen houtje ontdekken.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Toegangsprijs:€ 14,00 p.p. Let op: contant betalen in de grot. Indien je met de boot reist, zitten hier ook kosten aan verbonden. Wij betaalden hiervoor € 15,00 p.p. en € 7,00 per kind (2021).

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (13)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (14)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (15)

11. Nuraghe Palmavera

Op Sardinië vind je meerdere Nuraghes (torens en nederzettingen uit de bronstijd van meer dan 6500 jaar oud). Vlak buiten Alghero kun je de Nuraghe Palmavera vinden. De nuraghe bestaat uit verschillende torens die met elkaar verbonden maakt.

Praktische informatie

Openingstijden: van november t/m maart dagelijks geopend van 10.00 uur tot 14.00 uur. Van april t/m oktober geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs:€ 5,00 p.p.

12. Wijnproeverij

In Alghero en omgeving worden meerdere wijnproeverijen en dergelijke tours aangeboden. In Aghero vind je meerdere wijngaarden, zoals Sella & Mosca, Tenute Soletta of Cantina Ledà. Je kunt ervoor kiezen om een rondleiding te boeken bij één van de wijngaarden of om alleen te genieten van een wijnproeverij met lokale wijnen.

⇒ Boek je wijnproeverij hier.

13. Chillen op het strand

Alghero ligt aan de kust en heeft prachtige stranden om bij te komen van je ontdekkingstocht. Één van de populairste stranden is San Giovanni, wat je vlak bij het stadscentrum vindt. Vlak buiten het stadscentrum vind je het populaire strand La Bombarde, wat door meerdere mensen gezien wordt als één van de mooiste stranden van de omgeving.

Heb je een (huur)auto, dan is het leuk om langs de kust naar Capo Caccia te rijden. Hier vind je rustigere, mooie baaitjes en stranden.

Tip: Reisjevrij deelt hier de mooiste stranden van Sardinië met je.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (16)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (17)

14. Dagtrip naar Bosa

Op ongeveer 45 minuten rijden vind je het kleurrijke dorpje Bosa. Bosa wordt regelmatig benoemd als het mooiste dorp van het eiland. Dwaal door de geplaveide straatjes, vergaap je aan de prachtige gebouw, wandel langs het water, maak foto’s van de pastel gekleurde huizen en breng een bezoek aan het middeleeuwse kasteel boven op de berg.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (18)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (19)

15. Dagtrip naar Castelsardo

Het dorpje Castelsardo vind je op een uurtje rijden ten noorden van Alghero. Het is een middeleeuws dorp, gelegen op een vulkanische rots. De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad, maar de eeuwenoude gebouwen kun je er nog steeds terugvinden. Ontdek het historische stadscentrum, de oude verdedigingswerken en het fort.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (20)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (21)

Overnachten in Alghero

Verblijven in Alghero is niet moeilijk, er is genoeg keuze; of je nu in een hotel, guesthouse of agriturismo wilt overnachten. Voor ieder wat wils. Let op: in het hoogseizoen kunnen accomodaties snel volgeboekt zijn, het kan dan lonen om vooraf te boeken en niet op de bonnefooi te reizen. Hieronder vind je een aantal aanraders.

$ –Flowery Inn Villa

$$ –Rosso di Mare Alghero

$$ – Casa dei Liuti

$$$ –Agave Alghero – hier verbleven wij, echt een aanrader!

$$$ –Hotel & Resicence Europa – hier verbleven wij ook

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (22)

Praktische informatie Alghero

Nabij Alghero vind je één van de drie vliegvelden van Sardinië: Alghero Airport. Het is een internationaal vliegveld, onder andere Ryanair vliegt op dit vliegveld. Vanaf Nederland vlieg je ongeveer in twee uren en dertig minuten naar Alghero. Vanaf het vliegveld is het ongeveer een kwartier tot een half uur rijden naar het centrum.

Bezoek je Alghero niet met auto, dan kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Het busnetwerk in Alghero is prima. Ook rijden er vanuit Alghero bussen naar de nabijgelegen dorpen, zoals Bosa, Olmedo en Sassari.

In Alghero vind je voldoende parkeerplaatsen en parkeergarages om je auto te stallen. Toen wij er waren is het meerdere keren voorgekomen dat je pinpas niet werkte bij de parkeerautomaat en dus alleen een parkeerkaartje kon halen met contant geld. Zorg er dus voor dat je altijd wat munten bij je hebt.

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (23)
Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (24)

Nieuwsgierig naar meer?

Reisroute: twee weken rondreizen Sardinië

Rome: doen tijdens je eerste bezoek

Budget: twee weken rondreizen Sardinië

Cagliari: 20x doen in de hoofdstad van Sardinië

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Alghero?

Boek je Alghero tour hier.

Wil je een auto huren voor je reis door Sardinië?

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (25)

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?

♥ Janet

AlgheroBosaCapo CacciaCastelsardoCattedrale di Santa MariaChiesa di San MicheleGrotto di NettunoLa BombardeMercado CentralNuraghe PalmaveraPiazza Civica

Alghero, Sardinië: alle tips en bezienswaardigheden voor deze kustplaats - That One Time (26)

thatonetime

Hi! Ik ben Janet. In het dagelijks leven ben ik leerkracht en schrijf ik blogs, in mijn vrije tijd pak ik elke kans om deze mooie wereld te ontdekken en ik ben altijd op zoek naar nieuwe avonturen.Ik houd van bordspelletjes, zoetigheid, goede series, gamen en reizen. Ik word het vrolijkst van lange rondreizen, knusse dorpjes, warme temperaturen, mooie uitzichten, wildlife en natuur in welke vorm dan ook. Ga jij met mij mee op avontuur?

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated: 02/16/2023

Views: 6046

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.