Biltest: Opel Meriva (2023)

Långresa med familjen, flytt till en ny bostad, transport till galafesten – Opel Meriva klarar allt. Den tar inte stor plats i trafiken, men inuti är den nästan obegripligt stor.

Karlar i viktklasser över 100 kilo brukar helst hålla sig ifrån baksätena på bilar i fyrametersklassen. Det var följaktligen med stor misstänksamhet som Göran (191 cm) och Stickan (187 cm) tveksamt accepterade att kliva in i Opel Meriva.

– Det var som fan, sa Göran.

– Makalöst, tyckte Stickan.

De spände ut axlarna, rätade på benen, sträckte på nackarna. Jodå, det fanns plats.

(Video) Vauxhall Meriva MPV review - CarBuyer

– Och vad lätt det var att komma in, sa Göran och lät handen följa den breda, fyrkantiga dörröppningen.

Opel Meriva är mindre än de flesta familjebussar. Jämfört med Zafira skiljer det 27,5 centimeter på längden och cirka fem centimeter på bredd och höjd. Meriva är bara 404 cm lång och därmed kortare än en vanlig Opel Astra.

Men i den lilla höga karossen har Opels ingenjörer lyckats trolla med utrymmena. Det finns tyvärr inte längre något Autograph som kan mäta bilars innermått, men att Meriva står i en klass för sig är uppenbart ändå.

Hemligheten ligger dels i ett ovanligt långt axelavstånd (263 cm), rejäl takhöjd (163 cm) och en ovanligt lång kupé. Opel har tjänat centimetrar genom att kröka torpedväggen i överkant och lägga instrumentbrädan ovanpå.

I det utrymme som karossingenjörerna lyckats skapa har inredarna fått fritt fram för sin fantasi. De har gjort ett häpnadsväckande jobb. Meriva kan vara en femsitsig familjebil med gott om plats för bagage, eller en fyrsitsig limousine, eller en tvåsitsig rymlig transportbil, eller en ensitsig jättelastare som sväljer över två kubikmeter gods som kan vara 240 cm långt.

Tricket ligger i ett patenterat stolsystem som Opel kallar "FlexSpace". Istället för ett vanligt baksäte har Meriva tre separata stolar. De är höga som köksstolar och passagerarna sitter upprätt med benen rakt ned (vilket de flesta tycker är bekvämt). Stolarna kan fällas, tryckas ihop och skjutas i längs- och sidled.

Den mittre stolen har ett ryggstöd som är 15 cm smalare än sitsen. När ryggstödet fälls sjunker hela stolen så att den fällda delen kommer i nivå med de yttre stolarnas sittdynor. Ytterstolarna är försedda med tvärställda skenor som tillåter dem att flyttas 7,5 cm inåt, in över sitsen på den fällda mittstolen. När stolarna står i sitt innersta läge kan de dessutom flyttas sju extra centimeter bakåt. Voila! Meriva har blivit en limousine med större utrymmen än i en Mercedes S-klass.

Även när alla tre bakstolarna används för passagerare, går de att flytta individuellt cirka 15 cm i längsled. Ryggstöden kan dessutom vinklas om i flera steg beroende på hur stolarna står.

Ska bilen användas för transport går förstås alla tre bakstolarna att fälla ihop och dessutom trycka ned så att de bildar ett slätt lastplan med bagageutrymmet. I det läget kan bilen lasta prylar som är 170 cm långa och över en meter breda. Den som behöver köra ändå längre last kan betala extra för en framstol som går att fälla ihop, vilket ger 70 cm extra lastlängd.

(Video) Euro NCAP | Opel/Vauxhall Meriva | 2003 | Crash test

Skjut- och fällprocedurerna är enkla och fixas på några sekunder. Ingen stol kan lyftas ur bilen, vilket är en fördel. Dels slipper bilägaren problemet med att förvara stolarna och dels går det inte att montera tillbaka dem på ett felaktigt sätt.

Viss försiktighet krävs dock när man hanterar sätena. Inredningen är ganska plastig och alla skarvar passar inte hundraprocentigt bra ihop. Under testets gång har vi fått trycka fast en och annan plastpanel som lossnat.

En lite bättre detaljkvalitet skulle göra Meriva ännu mer trivsam. Men Opel har snålat in på byggkostnaderna där det gått. Den som hissar upp sin bil på en lyft upptäcker till exempel att underkanten på dörrarna bara fått ett mycket tunt lager ytlack. Grundlacken lyser igenom. Det syns inte när man står på marken, men det kan märkas om några år. Ett så tunt lacklager skyddar inget vidare mot rost.

Klarar lasten
Meriva får bära nästan ett halvt ton last. Det klarar den utan större problem, vilket vi testar i en undanmanöver med bilen full av passagerare och sandsäckar. Inte förrän farten är uppe över 70 km/tim börjar bakhjulen visa tecken på att vilja släppa greppet. I lägre farter slinker bilen snällt igenom de fyra skarpa svängarna. Opels chassitekniker är duktiga.

Visserligen måste väl Opel Meriva betraktas som en helt ny bil, men egentligen består den av ett hopplock från hyllorna i Rüsselsheim. Framvagnen kommer från Corsa och bakaxeln går att hitta även hos Astra kombi och Zafira. Servostyrningen, som är elektrisk, är ett lån från nya Vectra.

Så kommer antagligen allt fler bilar att byggas i framtiden och för Opel Merivas del är det ingen nackdel att vara ihopsatt av beprövade grejor. Tvärtom. Det är en bil med körtrivsel.

Karossen är ju hög och det innebär att dörröppningarna blir generösa. Dörrkarmarnas överdel befinner sig cirka 150 cm över marknivå. Man svänger in rumpan och sätter sig i de sätena utan att kröka ryggen. Det är lika bekvämt för den som är stor och stel som för en liten och vig.

En hög sittposition ger fin sikt och Opel har dessutom inte sparat på glaset. Meriva är utrustad med tio rejäla rutor. Föraren har en utomordentlig runt- om-sikt och har lätt att lotsa omkring bilen även där det är riktigt trångt. Det sker med lätta handgrepp. Servostyrningen är elektrisk och blir lättare ju saktare bilen körs. I högre farter är styrkänslan fastare och föraren har bra kontakt med framhjulen via ratten.
En kort, hög kaross är inte det lättaste att förse med komfortabla köregenskaper. Men Meriva rör sig lugnt i både gupp och svängar. Det långa axelavståndet hjälper bilen att flyta över vägens ojämnheter och Opels ingenjörer verkar ha jobbat med hjulupphängningarnas gummibussningar. Karossen känns behagligt mjuk i längsled men är trygg och fast i sidled.

Hårt surr
Det finns fem olika motorer till Meriva. I början säljs den bara med bensindrivna maskiner: 1,6-litersmotorer på 87 respektive 100 hk samt en 1,8-litersmotor på 125 hk. Senare kommer två dieselvarianter.

De flesta väntas köpa 100-hästarsmotorn. Den gör ett ganska bra jobb men får hjälp med orken av en låg utväxling. Motorn tvingas alltså jobba på höga varv. Redan innan bilen nått motorvägsfart börjar surret bli störande.

(Video) Polovni OPEL Meriva 1.6 2003 Test

Så länge som man är ensam i bilen känns 1,6-litersmotorn ganska pigg, men när det sitter folk i passagerarsätena får den svårare att sätta fart på bilen. Den starkaste maskinen är betydligt trevligare för alla som ofta behöver köra med last.

Att motorsurret stör så pass beror på att Meriva i övrigt är en tyst bil. Bullret från hjulen är väl avskärmat och trots att karossen är hög glider den tyst genom fartvinden. Luftmotståndsvärdet är måttliga 0,32 och det har förstås också betydelse för bränsleförbrukningen. Håller föraren bara gasfoten i schack klarar sig Meriva 1,6 lätt på 0,75 l/mil.

Fyra stjärnor
Alla biltillverkare brukar skryta med säkerheten hos sina nya modeller. Så gör även Opel men har också sett till att det finns bevis för påståendena om Merivas krocksäkerhet. Den är testad av Euro-NCAP och är en av de sex familjebussar som fått betyget fyra stjärnor (de andra är Renault Scénic, Mercedes Vaneo, Nissan Tino, Citroën Picasso och Honda Stream).

Som standard är Meriva försedd med den vanligaste utrustningen, bland annat fem trepunktsbälten och nackskydd. Någon poäng har den också plockat på en pipande bältesvarnare. Tyvärr börjar den inte ljuda förrän bilen är uppe i 25 km/tim och det är i senaste laget. I den hastigheten kan en obältad person knappast ta emot sig om bilen skulle tvärstoppa.

De fyra stjärnorna är inte samma sak som att Meriva är så säker som den kan bli när den börjar säljas i Sverige. Opel har snålat in på säkerheten. Bara den som betalar 3 200 kr extra får sin Meriva försedd med sidokrockgardiner och skydd mot pisksnärtskador i framstolarna. Inte ens ljusspolare är standard utan säljs i ett paket med dimljus för 2 500 kr.

Den som är villig att betala kan utrusta sin Meriva så den blir både toppsäker och mycket bekväm.

Opels nya lilla "höghus" är en av pionjärerna i en ny, extra kompakt familjebussklass som väntas växa sig stor de närmaste åren. Idag säljs det cirka 1,2 miljoner familjebussar av alla storlekar i Europa. Om fem år beräknas siffran ha fördubblats och det är de mindre modellerna som blir bästsäljare.

I Sverige planerar importören att sälja cirka 1 000 Meriva i år. Den lilla praktiska bilen kommer säkert att locka intressenter från större och dyrare familjebussar. Det lär nog bli ganska knivigt för Opelhandlarna att guida köparna mellan Meriva och Zafira.

Testad i Vi Bilägare nummer: 6/2003

#1 • 2018-11-15 02:31

N-iklas

Den har i verkliga olyckor visat sig ofattbart stryktålig.

Biltest: Opel Meriva (1)

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera.

Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.

(Video) Opel Meriva A - test auta używanego

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.

(Video) Opel Meriva 1.4 Turbo test moto-tv.pl

FAQs

What are the common faults in Opel Meriva? ›

Vauxhall Meriva Common Problems and Solutions
 • The Boot Won't Open. Problem: You can't open the boot. ...
 • Losing Brake Power. Problem: ...
 • Knocking Noise From Suspension. Problem: ...
 • The Boot Won't Open. Problem: ...
 • Losing Brake Power. Problem: ...
 • Knocking Noise From Suspension. Problem: ...
 • Power steering fault. Problem: ...
 • Steering problems. Problem:

How reliable is Opel Meriva? ›

The Meriva has a good reputation for reliability, as did its predecessor, with few reported breakdowns. It's known for being one of the more reliable cars in the small MPV class. Vauxhall as a brand finished in 18th place out of 32 manufacturers in our latest reliability survey.

What type of car is Opel Meriva? ›

Described as a mini MPV, it was marketed as the Vauxhall Meriva in the United Kingdom, while in Latin America, the first generation model was marketed as the Chevrolet Meriva.

What are the most common failures of a car? ›

The Six Most Frequent Car Problems You Could Have
 1. A Bad Battery. ...
 2. Ignition coils and spark plugs. ...
 3. Fuel System Issues. ...
 4. Change your motor oil regularly. ...
 5. Tire Troubles. ...
 6. Exhaust system problems.
Feb 14, 2019

Is Opel a good car make? ›

This is also confirmed by the latest TÜV report, in which Opel's SUV flagship was ranked an excellent 11th overall out of all 128 models inspected. In addition, according to the 2022 ADAC breakdown statistics, Opel models in various market segments, from Grandland and Crossland to ADAM, stand out as reliable used cars.

Why is Opel so cheap? ›

It's a simple element of both supply and demand (lots of Corsas out there means that there's a little over-supply in the market) and the brand image of the model and the make.

What is the most reliable car brands Opel? ›

The most reliable Opel – Opel Astra

Dependability studies have shown that Opel Astra's reliability is better than expected of the manufacturer. The Opel Astra is more dependable than the more expensive and bigger Opel Insignia, which is known for costly timing-chain and AdBlue systems failures.

Does Meriva have timing belt or chain? ›

Thetiming belt kit of your MERIVA is necessary for the synchronisation of the movements of the pistons and valves in the engine. It is very important to regularly check your timing belt parts. In general, you need to change the timing belt kit of your MERIVA every five years or every 74.500 miles.

Is Opel a Ford? ›

Opel Automobile GmbH (German pronunciation: [ˈoːpl̩]), usually shortened to Opel, is a German automobile manufacturer which has been a subsidiary of Stellantis since 16 January 2021.

Is Opel and Chevrolet the same? ›

Both Opel and Chevrolet are owned by U.S. carmaker General Motors GM.

Does Nissan own Opel? ›

Mazda: Owns Mazda. Renault-Nissan and Mitsubishi alliance: Owns Nissan, Mitsubishi, and Infiniti. Stellantis: Owns Alfa Romeo, Dodge, Chrysler, Fiat, Maserati, Jeep, Ram, Citroën, Opel, Vauxhall, Peugeot, DS Automobiles, and Abarth.

What is the most damaged car? ›

The No. 1 most damage-prone car, according to the study, is the Ferrari 458 Italia, which is a whopping 446 percent more damage-susceptible than the average for all other cars considered.

Which car brand has least problems? ›

What is the most dependable car brand? Here are the brand rankings based on the number of problems per 100 vehicles, according to J.D. Power's 2023 U.S. vehicle dependability study. The industry average is 186. The highest-ranking premium brand was Lexus, and Kia was the highest-ranking mass market brand.

Why are Opel cars not sold in the US? ›

The necessary investments, Opel says, normally result in such projects no longer being profitable. Specifically, the front end, roof and rear-end structures, along with the airbag system and the lights of the Adam, would all have to be changed in order for the vehicle to be sold in America.

Are Opel cars expensive? ›

Opel Pricing and Specs

We have all vehicles covered from the cheapest Opel model (Opel Corsa priced from $4,400) to the most expensive (Opel Insignia priced up to $24,420).

What is Opel known for? ›

Opel is one of Europe's largest automakers. It was founded by Adam Opel in 1862 in Rüsselsheim, Germany. In the beginning, Opel just produced sewing machines in a cowshed in Rüsselsheim. Encouraged by success, Adam Opel launched a new product in 1886: he began to sell high-wheel bicycles, also known as penny-farthings.

Which battery cable do you remove to reset the computer? ›

Reset Your Check Engine Light Manually
 1. Turn off the ignition. ...
 2. Identify the negative battery terminal, which is usually marked by a black cap and a negative (–) symbol. ...
 3. Use a wrench to loosen the negative terminal bolt, and then take the negative cable and hold it aside.

Should I reset my cars computer? ›

According to carroar.com, resetting your car computer can help out the vehicle by: Allowing you to start your car engine. Getting rid of the check engine light. Fixing any unpredictable engine behavior.

How long do you disconnect a car battery to reset computer? ›

If you want to perform a full reset, wait at least 15 minutes before reconnecting the battery to ensure all residual power has been drained. A full reset reverts your ECU to its factory settings and likely causes it to forget its learned ideal shift points and air-fuel mixing ratios.

What is the most common cause of check engine light? ›

A loose gas cap is one of the most common reasons for the check engine light to go on. Check that your gas cap is screwed on securely and that it's in good condition. If you have a tank of bad gas in the car, your check engine light may come on.

Can autozone reset check engine light? ›

Option A: Go to Autozone

Wondering if the local Autozone can turn off a check engine light? The answer is yes, but… there are a couple things to remember: Local auto parts stores will typically offer to read your codes for free, but not all locations will clear the light due to liability issues.

What tool resets car codes? ›

Connecting to an OBD-II Port

You plug an OBD-II scanner tool into it and, in most cases, out pops a code that tells you what the problem is. The scanner also allows you to clear the vehicle's internal code, which is what triggered the check-engine light. Do that, and the warning light will turn off.

What is Opel most powerful car? ›

It looks more racecar than road car, but the street-legal Opel Astra OPC Extreme is set for a low-volume production run. Debuting at next week's Geneva motor show, the Astra OPC Extreme claims the title of the fastest front-wheel-drive Opel in history.

How much does Opel sell for? ›

The sale of Opel seals General Motors' exit from Europe. General Motors has agreed to sell two loss-making car brands to a French manufacturer, a deal announced Monday that valued the businesses at $2.3 billion.

Why is it called Opel? ›

Summing Up. So, to summarise, Vauxhall is called Opel in Europe because that is where the cars are manufactured. While Vauxhall will make a few adjustments here and there, the overall design, for the most part, is identical. Yes, Vauxhall is a British brand, but the car itself is German.

Why GM sold Opel? ›

There were other factors that hampered the automaker in the region, such as the financial crisis as well as an ever tightening regulatory regime around emissions and fuel economy. So the automaker sold the business to PSA Group, the French automaker that owns the Peugeot and Citroen brands.

What year did GM buy Opel? ›

1929: General Motors bought Opel. 1962: The company built a factory in Bochum, Germany, and later, German plants in Kaiserslautern und Eisenach. 1999: GM Europe made a profit.

What brand owns Opel? ›

In 2017 the French automobile manufacturer PSA Group bought Opel, and in 2021 Opel became a subsidiary of Stellantis, which was formed by the merger of PSA Group and Fiat Chrysler.

Who makes Meriva? ›

Meriva is a trademark of Indena S.p.A. The use of Indena's trademarks is subject Indena's authorization and to the acceptance of the terms and conditions set out in the Trademark Usage Guidelines downloadable HERE. 1 g/day. Meriva® is a light orange powder for use in nutritional supplements.

Can you tell if a timing belt is worn? ›

If your belt has been damaged, you will most likely hear the starter engage when you turn your key but the engine will not ignite. In case your timing belt is broken inside, it won't be possible for your engine to start working, since your timing belt is what engages your crank and camshaft, it won't turn over.

Should I buy a car with a timing belt or a timing chain? ›

Which Is Better? Though it's certainly a matter of opinion that's based largely on your priorities, it's generally felt that timing chains are better than timing belts. While most timing belts are supposed to be replaced every 60,000 to 120,000 miles, many timing chains end up lasting the life of the car.

Can you get Opel cars in the US? ›

There hasn't been a car sold in the U.S. wearing an Opel badge since the 1975 Manta, but that doesn't mean Opel's vehicles have been absent from American streets.

Do Opel make their own engines? ›

Who makes Opel engines? Opel-Vauxhall engines are still produced at their engineering centre at Rüsselsheim, Germany.

Is Opel a premium brand? ›

Nowadays, Opel is known as a company that makes mass-produced and relatively cheap vehicles, but did you know it was on its way to becoming a luxury carmaker? Here's a short history of how GM made that impossible.

Does Opel still exist? ›

It was owned by the American automaker General Motors from 1929 until 2017 and the PSA Group, a predecessor of Stellantis, from 2017 until 2021. Opel vehicles are sold in Britain under the Vauxhall brand.

Does Opel make an SUV? ›

Design, driving dynamics and versatility have made SUVs enormously popular. Opel's SUVs and crossovers combine bold design with innovation, smart safety and a sense of adventure. Find yours. Versatility that turns heads.

Why did Opel fail in India? ›

There were multiple reasons behind the downfall of this automaker. The prime reason was poor customer service. Also, the cars were priced a bit high and people got cheaper alternatives as the time went by. Therefore, Opel left India in 2006 and is the first one on our list of defunct automotive manufacturers in India.

What is the meaning of Opel? ›

Definitions of Opel. German industrialist who was the first in Germany to use an assembly line in manufacturing automobiles (1871-1948) synonyms: Wilhelm von Opel. example of: industrialist. someone who manages or has significant financial interest in an industrial enterprise.

What is the oldest car company in the world? ›

Peugeot was founded in 1803 by Jean-Pierre and Jean-Frédéric Peugeot and is therefore the world's oldest car brand. Originally a family-run grain mill, Peugeot manufactured saws, steel strips and springs for watchmaking before turning to bikes in 1830 and eventually cars in 1882.

What is the oldest car in the world? ›

The 1769 Cugnot Steamer, kept in the Musée des Arts et Métiers in Paris, France, is the world's oldest operating automobile. It was developed by the French inventor Nicolas-Joseph Cugnot in 1765. It is definitely a marvel that the 1769 Cugnot Steamer, the world's first self-propelled vehicle, still functions.

What is the most reliable Opel? ›

The most reliable Opel – Opel Astra

The Opel Astra is more dependable than the more expensive and bigger Opel Insignia, which is known for costly timing-chain and AdBlue systems failures.

What is error code 68 on Opel Meriva? ›

The pump is prone to failure, which results in a complete loss of power steering, sometimes the failure is intermittent but usually, the failure becomes total. The vehicle will display a steering failure message on the information display in the dash usually with a service code of 68.

What is code 84 on Meriva? ›

Code 84 (reduced engine power). Thermal problems may cause the aforementioned error message in the DIC. The engine power is throttled.

What is Opel called in USA? ›

It was owned by the American automaker General Motors from 1929 until 2017 and the PSA Group, a predecessor of Stellantis, from 2017 until 2021. Some Opel vehicles were badge-engineered in Australia under the Holden brand until 2020 and in North America and China under the Buick, Saturn, and Cadillac brands.

Why there is no Opel cars in USA? ›

The necessary investments, Opel says, normally result in such projects no longer being profitable. Specifically, the front end, roof and rear-end structures, along with the airbag system and the lights of the Adam, would all have to be changed in order for the vehicle to be sold in America.

How do I know if my timing belt is worn out? ›

Symptoms of a Bad or Failing Timing Belt
 1. You Hear A Ticking Noise Coming From The Engine. ...
 2. Your Car's Engine Won't Turn Over. ...
 3. You Notice An Oil Leak Near The Motor. ...
 4. You Experience Exhaust Issues. ...
 5. Your Revs Start Acting Up.

How much is a timing belt vs timing chain? ›

Replacing either a timing belt or chain is costly since the repair involves removing several other engine components. So, depending on your mechanic's labor rate, here's what timing chain or timing belt replacement could cost: Timing belt replacement: Around $900. Timing chain replacement: Around $1,600 or more.

What is code 82 on Meriva car? ›

The code for this is error code 82 and this is what you might get if you did an OBD read on the car. All this means is that it's time to service the car, and it's reminding you that it wants an engine oil and filter change.

What is code 84 on Opel Meriva 2010? ›

Code 84 (reduced engine power). Thermal problems may cause the aforementioned error message in the DIC. The engine power is throttled.

What does code 89 mean on a Vauxhall Meriva? ›

Thank you for getting for the post. Code 84 means reduced power and code 89 means 'Service Vehicle Soon - this isn't a service reminder. You would need to contact your dealership for a diagnostic.

What is engine code 72? ›

Flash Code 72 indicates that the vehicle speed signal to the ECM (with fueling to the engine) has exceeded the vehicle speed limit that is defined in the ECM calibration.

What is check engine code 74? ›

Fault Code 74 – Engine Failed to Respond (TECU) Detection

The following preconditions must be met before the system detects the fault: TECU ignition voltage is greater than 7 volts and less than 16 volts. J1939 Communication Link Fault (TECU) Inactive.

Videos

1. Euro NCAP | Opel/Vauxhall Meriva | 2010 | ESC test
(Euro NCAP)
2. OPEL Meriva B 1.7 CDTI - TEST
(TestAutomobila)
3. Vauxhall Meriva Review - Auto Express
(Auto Express)
4. Vauxhall Meriva review (2010 to 2014) | What Car?
(What Car?)
5. Thatcham -- Vauxhall (Opel) Meriva ESC Test
(Thatcham Research)
6. Fuel Economy Test...Vauxhall Meriva 1.4 Manual
(MJA plc)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated: 10/16/2023

Views: 6539

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.