Biltest: Opel Meriva 1,4 Turbo Enjoy (2010) (2023)

När Opel för första gången visade sin nya Meriva fördes vi ned i en källare. Där hade man byggt upp en labyrint av vita skärmväggar. Bakom varje hörn stod en bil: vi tittade bland annat på en Kadett från 1938 och hamnade så småningom framför en väldig, ny Rolls Royce Phantom.

De utställda bilarna hade en sak gemensam: bakdörrarna öppnades framåt.

Dörrar som hängde i bakkant var vanligt på bilar förr. Volvos ”sugga” hade det, Saab 92 likaså. 1961 förbjöds emellertid dörrkonstruktionen i Tyskland efter otäcka olyckor där bakdörrarna slagit upp och passagerarna kastats ur bilen.

Dörrlåsen var inte så starka på den tiden och bilbälten i baksätet hade inte uppfunnits än. Bakhängda dörrar fick beteckningen ”självmordsdörrar” och försvann snabbt ur marknaden. Bara Londons taxi fortsatte använda framåtöppnade bakdörrar.

Sedan 60-talet har det hänt åtskilligt i bilbranschen, inte minst på säkerhetssidan. Bilarna har blivit enormt mycket starkare och varje ny modell är mer vridstyv än sin föregångare. Numera finns bilbälten på alla platser och dörrlåsen är kraftiga.

Många fördelar
När det blev dags att skissa på Meriva nummer två började teknikerna fundera på hur nya bilen skulle kunna göras ännu mer praktisk. Snart var de inne på att vända bakdörrarna, för det har många fördelar.

(Video) Hot hatches | Top Gear

Det tyckte även Rolls Royce som ville ha framåtöppnade bakdörrar på sin nya Phantom. Den engelska lyxbilstillverkaren lyckades övertyga EU:s beslutsfattare om att dagens bilar är säkra nog för bakhängda dörrar.

2002 kom en ny dörrlag och snart var Opel igång med prototyper till sin kommande lilla familjebil.

Under vandringen i källaren matade Opels tekniker oss med argument för bakhängda dörrar. Från Phantom-hörnet i källaren leddes vi vidare till slutet av dörrlabyrinten där nya Meriva väntade på att bli undersökt. Vid det laget hade Opelfolket lyckats ta kål på självmordsryktet.

– Vi har använt minst 2 500 timmar åt att definiera och eliminera alla risker med dörrarna, berättade projektledaren Klaus Nüchter bland annat.

84 grader
Ett par månader senare hade Opel Meriva nått Sverige och under ett par veckors test blir vi övertygade om att framöppnade bakdörrar är en utmärkt lösning och att Opel har gjort en svårslaget praktisk familjebil.

Bakdörrarna är ytterst bekväma! De gör det lekande lätt att både kliva i och ur bilen, inte minst när den står trångt till. Även fötter i storlek 45 kan smidigt lirkas genom öppningen. Passagerare som vanligen har svårt att vrida kroppen över hjulhusen för att komma i och ur baksätet på en vanlig bil blir överraskade av hur elegant de kan äntra Meriva.

Att spänna fast ett barn i en framåtvänd barnstol är också enkelt när dörren inte sitter i vägen. Merivas fyra dörrar öppnar extra brett – 84 grader – vilket ger ett närmast fritt tillträde till kupén. Dörröppningen bak är dock inte så bred och att hantera en modern, stor bakåtvänd barnstol kan vara lite pyssligt.

När fram- och bakdörrarna står öppna bildas liksom en liten skyddad zon intill bilen, vilket gör det lite enklare för föräldrar att kontrollera sina livliga barn.
De vidöppna dörrarna gör det bekvämt att städa Opel Meriva.

Man kommer åt med dammsugaren och trasan överallt. Kupén är klädd med tåliga plastpaneler som kanske inte ser så exklusiva ut men som är lätta att torka av.

Till den nya dörrkonstruktionen hör specialutvecklade, extra kraftiga, lås och att det är ett säkert system hörs. Strax bilen rullat igång, vid fyra km/tim, låser sig dörrarna med ett ljudligt ”Glock!” och går sedan inte att öppna igen förrän bilen står stilla och föraren trycker på låsknappen. Så länge bakdörrarna är öppna lyser en tydlig, grön lampa på handtaget.

Opel har anammat uttrycket ”flex” för sina kluriga uppfinningar och Merivas bakdörrar kallas följaktligen för ”flex doors”.

1,5 kubik last
Vi brukar kalla den högbyggda, bussliknande biltyp som Meriva tillhör för ”flexbil” och det finns mycket klurig flexibilitet inbyggd i den lilla Opeln. ”Flex space” till exempel, är ett av bilvärldens mest innovativa baksäten.

Det består av tre separata stolar som kan varieras på många sätt. Alla går att fälla var för sig, både inifrån kupén eller från bakluckan. När en stol viks ihop sjunker sittdynan ned och bildar ett plant lastgolv till bagageutrymmet. Med alla tre stolarna fällda är Meriva god för 1,5 kubikmeter last.

De yttre stolarna kan flyttas hela 19 centimeter i längsled om bagaget skulle behöva förstoras. Men det är inte allt. Om det mittre sätet fälls ihop, går ytterstolarna att skjuta fem centimeter inåt, in över mittsätet, och då förvandlas Opel Meriva till en liten limousine där tvåmetersmän sitter utmärkt!

Stolssystemet är ett arv från gamla Meriva men är smidigare att hantera i den nya bilen. Den bjuder också på mer utrymmen både runt knän och axlar. Karossen har blivit 25 centimeter längre och 12 centimeter bredare. Lastutrymmet har dock inte vuxit, snarare minskat med några liter.

Även om vissa tycker att Opel Meriva liknar en brödrost så har designen fått ett rejält lyft både utanpå och inuti. Gamla Meriva liknade ett halvt ägg, slätstruken och småtrist. Den nya karossen har ljusfångande plåtveck och raffiga detaljer som tillhör Opels nya designstil: längs sidan går ett veck som påminner om ett knivblad och de v-formade varselljusen i strålkastarna ger bilen en sträng blick.

– Bäst gillar jag ändå ”vågen” vid bakfönstret, avslöjar designchefen Mark Adams.

Det är inte bara ett tomt designtrick. Den lilla knycken på fönsterramen ger en bättre närsikt för baksätespassagerarna, inte minst om de sitter i barnstol. Ännu bättre utsikt får de om bilen utrustas med ett jättestort glastak (2,2 m2) som kostar 9 900 kr.

Instrumentpanelen är helt ny och betydligt elegantare än i den gamla Merivamodellen. Hela panelen är sänkt och vinklad framåt, vilket gör miljön i framsätet angenämt luftig. Det är mycket plast, men materialen känns trevliga att fingra på.

Testbilen var dystert gråmurrig inuti, men Opel Meriva finns i roligare färgställningar.

Passar alla
Mellan framstolarna sitter ännu en av Opels flexibla uppfinningar: ”Flex rail” som är en förvaringskonsol i tre våningar. Övre delen, som ingår i ett utrustningspaket, består av en förvaringsbox som kan tas bort och istället placeras mellan bakstolarna.

Mellandelen är en bricka med en klurig mugghållare och i ”bottenvåningen” finns uttag för drickaflaskor. De båda övre delarna är skjutbara och när de dras bakåt går det att ställa en ordinär (nåja!) damhandväska mellan stolarna.

Meriva bygger inte direkt på någon annan Opelmodell. Den är ett hopkok av flera: fram- och bakvagn kommer från Zafira och en hel del instrument och reglage från Astra och Insignia. Tyvärr, frestas man säga efter att ha räknat till 37 knappar på mittkonsolen.

Bortsett från risken att trycka på fel knapp är förarplatsen trivsam och bekväm. Framstolarna är kraftigare än i gamla Meriva och tål långsittningar. Förarstolen kan justeras mycket generöst; hela 6,5 centimeter i höjd och 24 centimeter i längd och det är omöjligt att inte hitta en bekväm körställning, hur man än är byggd.

Sitthöjden är högre än i en vanlig personbil vilket gör sikten god. De yttre backspeglarna har flyttats en bit bakåt på dörren och ett fönster framför speglarna ger en utomordentlig närsikt. Det är enkelt att manövrera Meriva genom trånga passager.

Ryggvänlig
Någon hisnande körupplevelse får man dock inte bakom ratten. Meriva inbjuder inte direkt till hårdkörning, även om chassit klarar av att hålla bilen på vägen. Styrningen är en aning diffus och testbilens 120-hästarsmotor fick göra skäl för bensindropparna.

Det är en tung bil och det märks vid omkörningar och i uppförsbackar där bilen ofta inte orkar hålla farten på högsta växeln. Växelspaken sitter emellertid väl till, bara någon decimeter från ratten, och har bestämda lägen.

Till nya Meriva hör en räcka nya bensinmotorer, alla på 1,4 liter och med variabla ventiltider. Kamaxlarna (som är kedjedrivna) kan vridas i 60 grader på insugssidan och 45 på avgassidan i förhållande till vevaxeln och det ska ge bättre drag på både låga och höga varv. Motorerna har också en balansaxel som ska göra gången lite mer vibrationsfri.

Minsta motorn saknar turbo och ger 100 hästar. Vi har inte provat den, men frågan är om den orkar med den 1,4 ton tunga bilen. Mellanmotorn, med turbo och 120 hk, har det jobbigt nog. Starkaste maskinen har ytterligare 20 hästar. Den kostar bara 6 000 kr till och kan nog vara värd prispåslaget, trots att den drar en dryg halvdeciliter mer per mil.

Så småningom kompletteras Merivafamiljen med två dieslar, på 95 och 100 hästkrafter. Den svagare motorn kommer att gå under den svenska miljöklassgränsen.

120-hästarsmotorn ska klara sig med 0,61 l/mil, enligt tillverkaren. Så snålt lyckades vi aldrig köra. Den genomsnittliga förbrukningen under ett par hundra testmil låg nästan 20 procent högre, på 0,73 l/mil.

Men bilen var alldeles färsk när vi hämtade den och vi körde ofta med passagerare och last. Det fanns lovande tecken på att förbrukningen började sjunka med antalet mil på vägmätaren.

Opel har gjort stora ansträngningar för att Meriva ska bli så användarvänlig som möjligt. Det har lönat sig. Bilen är den enda i sitt slag som rekommenderas av AGR (Aktion Gesunder Rücken – aktionen för friska ryggar), vilket är en sammanslutning av läkare och andra ryggkunniga i Tyskland, Schweiz och Österrike. För att rekommendationen ska gälla krävs dock att Meriva utrustas med sportstolar som kostar 6 800 kr.

Flera säkerhetssystem skyddar de åkande, bland annat pedaler som lossnar om bilen kraschar. Men hur säker Opel Meriva egentligen är, vet än så länge bara Opel.

Resultatet från Euro NCAP dröjer av någon outgrundlig anledning. Men något annat än full pott med fem stjärnor vore en skam för den klyftigaste familjebil som Opel någonsin gjort.

Diskutera: Vad tycker du om Opel Meriva?

FAQs

What are the common problems with Opel Meriva? ›

Vauxhall Meriva Common Problems and Solutions
 • The Boot Won't Open. Problem: You can't open the boot. ...
 • Losing Brake Power. Problem: ...
 • Knocking Noise From Suspension. Problem: ...
 • The Boot Won't Open. Problem: ...
 • Losing Brake Power. Problem: ...
 • Knocking Noise From Suspension. Problem: ...
 • Power steering fault. Problem: ...
 • Steering problems. Problem:

Is Meriva 1.4 reliable? ›

The Meriva has a good reputation for reliability, as did its predecessor, with few reported breakdowns. It's known for being one of the more reliable cars in the small MPV class. Vauxhall as a brand finished in 18th place out of 32 manufacturers in our latest reliability survey.

What is code 84 on Opel Meriva 1.4 Turbo? ›

Code 84 (reduced engine power). Thermal problems may cause the aforementioned error message in the DIC. The engine power is throttled.

Is Opel A Good car to buy? ›

Although you might be able to get similarly sized and specified vehicles for slightly less, both these model ranges offer good safety levels and modern technology inside the cabin. Thus it is safe to say that Opel does indeed make for good first cars.

Are Opel cars reliable? ›

This is also confirmed by the latest TÜV report, in which Opel's SUV flagship was ranked an excellent 11th overall out of all 128 models inspected. In addition, according to the 2022 ADAC breakdown statistics, Opel models in various market segments, from Grandland and Crossland to ADAM, stand out as reliable used cars.

Is 1.4 engine good? ›

It still offers a good driving experience

Typically though, a 1.0-1.4 litre car should be fine for your first car. With the 1.4 being at the larger end of the small category, it still offers a good driving experience, so there's not so much compromise on performance vs saving on costs.

What is Meriva good for? ›

Meriva has been shown in numerous human studies to support multiple health benefits including healthy inflammatory response, and eye, liver, bone, joint, GI tract, and skin health.

Does Meriva really work? ›

In conclusion, our study demonstrated that Meriva, a novel lecithin based delivery form of curcumin, can be regarded as a safe and effective ingredient, useful for the adjuvant therapy of patients with mild-to-moderate plaque psoriasis vulgaris treated with topical steroids.

What is the code for faulty turbo? ›

P0299 is a diagnostic trouble code (DTC) for "Turbo / Supercharger Underboost Condition". This can happen for multiple reasons and a mechanic needs to diagnose the specific cause for this code to be triggered in your situation.

Is there a code for turbo failure? ›

P2262 OBD-II Trouble Code

P2262 is a diagnostic trouble code for “Turbo Boost Pressure Not Detected-Mechanical.” Basically, this code indicates that the turbo or the turbocharger control is damaged and requires immediate attention. Vehicles that face this problem will experience a loss of engine power.

How much horsepower does a 1.4 Opel Meriva have? ›

Engine specs

90 Hp @ 5600 rpm.

Why is Opel so cheap? ›

It's a simple element of both supply and demand (lots of Corsas out there means that there's a little over-supply in the market) and the brand image of the model and the make.

Why are Opel cars not sold in the US? ›

The necessary investments, Opel says, normally result in such projects no longer being profitable. Specifically, the front end, roof and rear-end structures, along with the airbag system and the lights of the Adam, would all have to be changed in order for the vehicle to be sold in America.

Is Opel made by Chevy? ›

It was owned by the American automaker General Motors from 1929 until 2017 and the PSA Group, a predecessor of Stellantis, from 2017 until 2021. Some Opel vehicles were badge-engineered in Australia under the Holden brand until 2020 and in North America and China under the Buick, Saturn, and Cadillac brands.

Are Opel cars expensive? ›

Opel Pricing and Specs

We have all vehicles covered from the cheapest Opel model (Opel Corsa priced from $4,400) to the most expensive (Opel Insignia priced up to $24,420).

What is the most reliable car brands Opel? ›

The most reliable Opel – Opel Astra

Dependability studies have shown that Opel Astra's reliability is better than expected of the manufacturer. The Opel Astra is more dependable than the more expensive and bigger Opel Insignia, which is known for costly timing-chain and AdBlue systems failures.

Is Opel fuel efficient? ›

The fuel consumption is something Opel engineers have to be proud of. Combined average consumption is under 5 liters. It makes Mokka X one of the most efficient and most economical SUV models.

How long does it take for a car computer to reset? ›

If you want to perform a full reset, wait at least 15 minutes before reconnecting the battery to ensure all residual power has been drained. A full reset reverts your ECU to its factory settings and likely causes it to forget its learned ideal shift points and air-fuel mixing ratios.

Can Autozone clear codes? ›

Option A: Go to Autozone

Wondering if the local Autozone can turn off a check engine light? The answer is yes, but… there are a couple things to remember: Local auto parts stores will typically offer to read your codes for free, but not all locations will clear the light due to liability issues.

What will I lose if I do a hard reset? ›

A factory data reset erases your data from the phone. While data stored in your Google Account can be restored, all apps and their data will be uninstalled.

What tool resets car codes? ›

Connecting to an OBD-II Port

You plug an OBD-II scanner tool into it and, in most cases, out pops a code that tells you what the problem is. The scanner also allows you to clear the vehicle's internal code, which is what triggered the check-engine light. Do that, and the warning light will turn off.

How to diagnose engine codes without scanner? ›

Press the odometer's Trip and Reset buttons while turning the ignition key ON. After turning the key ON, release the odometer Reset and Trip buttons to check if the Diagnostic Trouble Code or DTC appears on the odometer display.

What is a 1.4 turbo? ›

A 1.4-litre turbo will give the power of a 2.0-litre engine on demand, but the fuel economy of a 1.4 when taking things easy. So it's the best of both worlds, and goes right through to new turbo engines in Porsches and Ferraris. The badge on the back is typical of car companies, who like to tell all about things.

How fast is a 1.4 turbo? ›

The Vauxhall Astra Mk7 1.4 Turbo 150HP top speed is 215 Km/h / 134 mph.

Can you turbo a 1.4 engine? ›

Yes you can typically put a turbo on any car if there is the space to do it.

How much Meriva should I take? ›

Ingredients and Recommended Use

Take 1-2 capsules two times daily or as directed by a health care practitioner. *Curcumin Phytosome (Meriva®) complexed with Time-Sorb®, a time-release matrix.

Does turmeric help energy? ›

They'll Give You A Boost Without Caffeine

A fresh turmeric shot contains the right amount of anti-inflammatory and detoxifying properties. This means that you are detoxing before breakfast, making it easier for your system to digest your breakfast while giving you an instant energy boost.

How big is a Meriva? ›

The new model is 4,288 mm (168.8 in) in length, up from the 4,052 mm (159.5 in) of the previous version, which was based on the Corsa.

Does Meriva help inflammation? ›

Curcumin Supplementation (Meriva®) Modulates Inflammation, Lipid Peroxidation and Gut Microbiota Composition in Chronic Kidney Disease. Nutrients.

How do you take Meriva? ›

Suggested Use

Take two (2) capsules daily with or without food. Meriva ® Turmeric 500 mg works best when taken as part of a daily routine.

What are the side effects of taking turmeric? ›

Turmeric usually doesn't cause serious side effects. Some people can experience mild side effects such as stomach upset, nausea, dizziness, or diarrhea. These side effects are more common at higher doses.

What are the first signs of turbo failure? ›

Turbo Failure Symptoms
 • POWER LOSS. If you notice that your car isn't accelerating as powerfully as it used to, or is slow to react to your input, this might be a sign that your turbo is failing. ...
 • WHINING ENGINE. ...
 • EXHAUST SMOKE. ...
 • CHECK ENGINE LIGHT. ...
 • OIL/LUBRICATION. ...
 • DAMAGED SEALS. ...
 • FOREIGN OBJECTS/DEPOSITS. ...
 • WEAR & TEAR.
Jul 25, 2019

Can a failing turbo be repaired? ›

Yes! In the right hands, almost all problems of turbochargers can be repaired. What is more important is to identify the problem with the turbocharger and how to repair it. To understand how to diagnose turbocharger repairs, here are a couple of significant repair tips to remember.

What is the main cause of turbo failure? ›

Most failures are caused by the three 'turbo killers' of oil starvation, oil contamination and foreign object damage. More than 90% of turbocharger failures are caused oil related either by oil starvation or oil contamination. Blocked or leaking pipes or lack of priming on fitting usually causes oil starvation.

What happens if turbo is not working? ›

Be aware that when your turbo fails the pieces will drop down into the intercooler and the oil seals will fail. Unfortunately the engine can actually run on this oil and can run away at maximum RPM until all the oil is used up, at which point the engine will seize.

What is code 84 on Opel Meriva 1.4 turbo? ›

Code 84 (reduced engine power). Thermal problems may cause the aforementioned error message in the DIC. The engine power is throttled.

What is the most reliable Opel? ›

The most reliable Opel – Opel Astra

The Opel Astra is more dependable than the more expensive and bigger Opel Insignia, which is known for costly timing-chain and AdBlue systems failures.

Does Meriva have timing belt or chain? ›

Thetiming belt kit of your MERIVA is necessary for the synchronisation of the movements of the pistons and valves in the engine. It is very important to regularly check your timing belt parts. In general, you need to change the timing belt kit of your MERIVA every five years or every 74.500 miles.

What engine is the Meriva? ›

From launch, the Meriva was available with five engines (three petrol, two diesel). The 1.7 diesel was only available with a six speed automatic gearbox, and the 1.4 turbo (140 PS) and 1.7 (130 hp) were only available with a six speed manual gearbox.

What is Opel called in USA? ›

It was owned by the American automaker General Motors from 1929 until 2017 and the PSA Group, a predecessor of Stellantis, from 2017 until 2021. Some Opel vehicles were badge-engineered in Australia under the Holden brand until 2020 and in North America and China under the Buick, Saturn, and Cadillac brands.

Why there is no Opel cars in USA? ›

The necessary investments, Opel says, normally result in such projects no longer being profitable. Specifically, the front end, roof and rear-end structures, along with the airbag system and the lights of the Adam, would all have to be changed in order for the vehicle to be sold in America.

Can you get Opel cars in the US? ›

There hasn't been a car sold in the U.S. wearing an Opel badge since the 1975 Manta, but that doesn't mean Opel's vehicles have been absent from American streets.

Does Chevy own Opel? ›

Acquisition By General Motors

In 1929, Opel became a public limited company, known as Aktiengesellschaft, or AG, in German. General Motors acquired a majority stake in the organization later on that year, and in 1931 assumed complete control. Today, Adam Opel AG is a wholly-owned subsidiary of General Motors Company.

What brand owns Opel? ›

In 2017 the French automobile manufacturer PSA Group bought Opel, and in 2021 Opel became a subsidiary of Stellantis, which was formed by the merger of PSA Group and Fiat Chrysler.

How do I know if my timing belt is worn out? ›

Symptoms of a Bad or Failing Timing Belt
 1. You Hear A Ticking Noise Coming From The Engine. ...
 2. Your Car's Engine Won't Turn Over. ...
 3. You Notice An Oil Leak Near The Motor. ...
 4. You Experience Exhaust Issues. ...
 5. Your Revs Start Acting Up.

Who makes Meriva? ›

Meriva is a trademark of Indena S.p.A. The use of Indena's trademarks is subject Indena's authorization and to the acceptance of the terms and conditions set out in the Trademark Usage Guidelines downloadable HERE. 1 g/day. Meriva® is a light orange powder for use in nutritional supplements.

Should I buy a car with a timing belt or a timing chain? ›

Which Is Better? Though it's certainly a matter of opinion that's based largely on your priorities, it's generally felt that timing chains are better than timing belts. While most timing belts are supposed to be replaced every 60,000 to 120,000 miles, many timing chains end up lasting the life of the car.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated: 16/11/2023

Views: 6541

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.