Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (2023)

Lille is een stad vol verrassingen. De stad is een heerlijke mengelmoes van Frans, Vlaams en een beetje Nederlands. De supergezellige binnenstad nodigt uit om verkend te worden….

Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (1)

De stad Lille in Noord-Frankrijk had vroeger niet zo’n beste naam. Maar dat is nu al een tijdje anders! Sinds Lille in 2004Culturele Hoofdstad van Europawas is er veel veranderd. Met de komst van de TGV en het enorme winkelcentrum Euralille heeft de stad een flinke oppepper gehad.

Lille is zelfs detweede winkelstad van Frankrijk (na Parijs). Overigens heet Lille in het NederlandsRijsel.

Goedkoop en comfortabel zijn de lijndiensten met een langeafstandsbus zoals van FLiXBUS. Deze rijden voor een habbekrats van Amsterdam en Rotterdam en andere steden naar Lille. Daar kun je niet zelf voor rijden.

In dit artikel vind je onze beste tips voor een stedentrip naar Lille.

Tip: regel hier direct online je stadspas voor Lille: 24 of 48 uur geldig!

Een stedentrip naar Lille is een aanrader!

Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (2)

Vreemd genoeg vind je een stedentrip naar Lille (nog) niet bij de bekende reisorganisaties in het programma.

Bij de ANWB ontdekten wij een paar aantrekkelijke arrangementen voor lekkerbekken of om te sneukelen (shoppen) in Lille. OokTUI heeft een paar leuke stedentrips naar Lille.Je kunt natuurlijk ook zelf een hotel in Lille boeken of in de buurt een vakantiehuis huren.

De reis naar Lille met de auto of trein?

Lille ligt op 182 kilometer van Breda en de reistijd met de auto is vanaf Breda ongeveer 2 uur. Je moet meestal bij Antwerpen wel rekening houden met vertraging.

Met de autovia Breda volg je deE312, naar Antwerpen en danrichting Lille/Rijselafhankelijk van het verkeer over deE17 of A12. Wil je de snelweg in België vermijden dan kun je natuurlijk ook een route binnendoor kiezen.Let opdat je Lille Frankrijk in je routeplanner zet want er is ook een plaats Lille in België.

Parkeren in Lille kan in de vele parkeergarages. Er is er zelfs één in het hart van de stad onder dePlace du Général de Gaulle (Grand Place).

Met de trein naar Lille

Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (3)

Je kunt ook met de trein naar Lille, maar helaas is de snelle verbinding met de Thalys een tijdje geleden gestopt. Het is nog wel mogelijk om met een eenvoudige overstap op Brussel naar Lille te reizen met de trein.

Je reist eenvoudig met de Intercity of Thalys naar Brussel en stapt daar over op de TGV naar Parijs. De reistijd vanaf Amsterdam is ongeveer 3 uur en 30 minuten.

Kaartjes zijn beschikbaar vanaf 48 euro

Reserveer hier direct je treintickets naar Lille!

Verblijven in Lille: Hotel Grand Bellevue

Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (4)

Tijdens mij verblijf in Lille verbleef ik in het Grand Hotel Bellevue. Centraler dan dit hotel is echt niet mogelijk. Vanuit het hotel is het namelijk maar een paar stappen lopen naar de centrale markt.

Het hotel is gevestigd in een monumentaal pand en deze stijl is mooi terug te zien in de inrichting van het hotel. De kamers zijn ruim en het ontbijt erg goed.

Een beter gelegen hotel in Lille ga je zeker niet vinden. Aanrader!

Meer informatie over dit hotel ontdek je hier!

Je ontdekkingstocht in Lille

Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (5)

De oude binnenstad van Lille heeft een enorm aanbod winkels. Naast de bekende ketens vind je er tal van leuke speciaalzaken. In het centrum vind je ook de mooie warenhuizenLafayetteenPrintempsen veel delicatessenzaken.

Wist je dat Lille na Parijs detweede winkelstadvan Frankrijk is? Wij hebben de winkels niet geteld maar insiders hebben ons toevertrouwd dat er al meer dan3900 winkels in Lille zijn.

Als je van shoppen houdt wordt je stedentrip naar Lille echt onvergetelijk!

Wat je moet zien in Lille?

Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (6)

Bijzonder in Lille is het centrum van de stad. DePlace du Général de Gaulle of Grand Place vormt het hart van de oude binnenstad. Hier vind je ook de meeste bezienswaardigheden.

Dits zijn al wat suggesties wat je absoluut in Lille moet zien:

 • Het Palais Rihour uit 1453 (met het Office du tourisme van Lille)
 • La Vieille Bourse (de oude Beurs), volgens velen het mooiste monument
 • De oude panden rond de Grand Place
 • Het stadhuis met de Belfort (toren) en UNESCO werelderfgoed
 • De Citadel van Lille (Vauban)
 • de wijk Euralille, ontwerp van Rem Koolhaas, de Nederlandse architect.

Al deze prachtige bezienswaardigheden kan je bewonderen tijdens een wandeltocht, met een bustour of met de segway! De meest unieke manier om op ontdekkingsreis te gaan in Lille is toch wel met de Citroen 2CV, oftewel “De Eend”.

Om het maximale uit je bezoek aan Lille te halen kun je het beste even een plattegrond bijhet Office du Tourismehalen. Je vindt het aan de Place Rihourin het centrum.

Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (7)

Eten en drinken in Lille

Als je in Lille iets wilt eten dan heb je een probleem :-)

De keus is namelijk zo enorm dat het moeilijk wordt om een beslissing te nemen.

Gebruik de oude truc door goed op te letten waar het druk is en waar je weinig buitenlands hoort praten. Daar zitten de Fransen en is het gezellig, betaalbaar èn goed!

Een bijzonder adres is la Chicorée.

Het is een begrip in Lille metprima eten en de sfeer is werkelijk fantastisch.La Chicorée is dagelijks geopend van 11:30u tot 04:00 en in het weekend zelfs tot 06:00 uur!

Andere bijzondere plekjes om te eten zijn:

Dit is maar een greep uit het gigantische aanbod van de restaurants in Lille.

Wil je een avondje stappen of een pint drinken in een leuk café?

Hier zijn een paar trendy adresjes:

 • Le Fabrik ligt in een buitenwijk van Lille maar is dé place to be.
 • Le Bar Parallèlle is een leuke kroeg in het centrum (Meet the locals)
 • l’Entrepot is gezellig, heeft goede muziek en heeft prima cocktails
 • At Home Café is genieten van muziek met de live-DJ. Populair bij Jongeren.

Kerstmarkt van Lille

Stedentrip naar Lille met de auto of trein. Tips weekendje Lille! (8)

Het is een aanrader om een bezoek aan Lille te brengen vanaf eind november tot eind december. Je vindt in Lille dan namelijk de populaire kerstmarkt! Met een reuzenrad, talloze kraampjes en allerlei gezellige kerstversiering in de straatjes zorgt dit voor veel sfeer.

In dit artikel lees je meer over mijn ervaring op de kerstmarkt van Lille!

FAQs

Hoeveel dagen nodig voor Lille? ›

Hoeveel dagen Lille? Trek voor Lille zeker twee dagen uit. Wij sliepen twee nachten in de stad, zodat we genoeg tijd hadden om alle leuke bezienswaardigheden van Lille te bekijken, en vooral om eindeloos te slenteren door Vieux Lille.

Is Lille de moeite waard? ›

Lille was in 2004 de culturele hoofdstad van Europa. Maar nog steeds vinden er tal van culturele evenementen in de stad plaats. Een lang weekend in Lille, geboorteplaats van Charles de Gaulle, is daarom zeker de moeite waard!

Wat moet je gezien hebben in Lille? ›

Bezienswaardigheden Lille: dit wil je zien en doen in deze Franse stad
 • Euralille.
 • Église Saint Maurice.
 • Place du Général-de Gaulle.
 • Vieux Lille.
 • Avenue de Petit Paradis.
 • Citadel.
 • Parc Zoologique.
 • Palais des Beaux-Arts.
Jun 10, 2014

Hoe kom je in Lille? ›

Lille is goed bereikbaar per spoor. Je neemt vanuit Nederland de Thalys of de internationale trein naar Brussel en daar stap je over op de TGV naar Lille. In het gunstigste geval reis je in minder dan 3 uur van Amsterdam-Centraal naar Lille Gare Europe.

Is Lille een veilige stad? ›

Lille is een veilige stad maar net als in ieder grote stad moet je er voorzichtig zijn. loop niet te koop met dure sierraden of apparatuur en vermijd verlaten donkere steegjes. Let met name op je eigendommen in de tram of metro dit zijn gewilde plaatsen voor zakkenrollers.

Wat is verschil tussen Lille Europe en Lille Flandres? ›

Lille heeft twee stations in het centrum op 500 meter van elkaar: Lille Flandres: TER (regionale treinen) en TGV (HST) direct naar Parijs. Lille Europe: Eurostar naar Londen en Brussel en TGV direct naar Roissy, Marne la Vallée, Lyon, Rennes, Marseille, Bordeaux, Montpellier, enz...

Hoe noemen de Belgen de stad Lille? ›

De stad is in Vlaanderen voornamelijk bekend onder de Nederlandse naam Rijsel en in Nederland onder de Franse naam Lille. Voor veel Nederlanders is Rijsel zelfs een onbekende naam.

Wat is het verschil tussen Lille en Rijsel? ›

Lille of Rijsel

Dit werd in het Frans vertaald al l'isle wat later verbasterd werd tot Lille en in het Oudnederlands als ter ijsel wat verbasterd werd tot Rijsel. Beide namen zijn in de loop van de geschiedenis altijd naast elkaar gebruikt en zijn ongeveer even oud.

Wat eten ze in Lille? ›

Typisch voor Lille zijn de waterzooi en stoofvleesgerechten. De laatste wordt, geheel op Vlaamse wijze, in bier gestoofd. Hoewel Frankrijk bekend staat om zijn wijnen moet je in Lille absoluut bier proeven. Lille en de omgeving kennen verschillende bieren en lekkere jeneversoorten.

Wat kost parkeren in Lille? ›

Het tarief in de parkeergarages van Lille varieert van € 1,50 tot € 3,00 per uur en het max. dagtarief van € 12,00 tot € 21,00.

Hoe duur is de trein naar Lille? ›

Trein naar Lille - v.a. € 48 enkele reis | NS International.

Waar stopt de TGV in Lille? ›

Het station Lille Europe (Rijsel) is gelegen in het centrum van de metropool en geïntegreerd in het Euralille winkelcentrum. Dankzij Thalys, Eurostar en TGV INOUI zijn Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië eenvoudig bereikbaar vanuit dit station.

Heeft Lille een metro? ›

De metro van Rijsel (Frans: Métro de Lille) in de Noord-Franse stad Rijsel en enkele omliggende steden werd geopend in 1983. Rijsel is een van de zes Franse steden met een metronetwerk. Met een totale lengte van 43,6 kilometer is het is na de metro van Parijs het langste metronetwerk van Frankrijk.

Waar shoppen in Lille? ›

Zowel in de autovrije winkelstraten Rue Neuve en Rue de Béthune als in shoppingcentrum Euralille zijn vooral de populaire merken goed vertegenwoordigd. De leukste en origineelste winkels vind je in de charmante straatjes van Vieux-Lille, het historisch hart van de stad.

Waar slapen Romantische Strasse? ›

Waar overnachten langs de Romantische Straße? 25 x van goedkoop tot luxe
 • Schlosshotel Steinburg (Würzburg)
 • Mainviertelhof (Würzburg)
 • Hotel Würzburger Hof (Würzburg)
 • Landhotel Garni am Mühlenwörth (Tauberbischofsheim)
 • Edelfinger Hof (Bad Mergentheim)
 • Hotelpension Gästehaus Birgit (Bad Margentheim)
Jun 28, 2021

Kan je uitgaan in Lille? ›

* De meeste nachtclubs van Lille liggen net buiten het centrum, maar het aanbod is zo ruim dat er ook leuke plekken zijn voor de oudere nachtbraker. In de trendy Duke's Club (6-8 Rue Gosselet) is 25 bijvoorbeeld de minimumleeftijd.

Hoe heette Lille vroeger? ›

Van dit Latijnse woord voor eiland is ook de Franse naam afgeleid (Lille uit l'Isle), terwijl de Nederlandse naam Rijsel tot stand kwam via de tussenstap Ter IJssel dan wel Lissele. Rijsel werd de hoofdstad van Rijsels-Vlaanderen, het zuidelijke, min of meer zelfstandige deel van het graafschap Vlaanderen.

Wat is de bijnaam van Lille? ›

Door veel mensen en reisgidsen wordt Lille ook wel het Parijs van het noorden genoemd. Deze bijnaam valt te verklaren omdat in Lille net als in Parijs een aantal grote lanen te vinden zijn en er een aantal grote mooie musea te vinden zijn.

Wat is de Nederlandse naam voor Lille? ›

De stad ontstond op een eilandje in de rivier en vandaar de naam: Lille is een samentrekking van l' île, het eiland. De Nederlandse naam Rijsel heeft dezelfde betekenis: dat is een samentrekking van "ter ijsel", wat "op het eiland" betekent.

Wat is de veiligste stad voor vrouwen? ›

Ljubljana – Slovenië

Bovenaan van de veiligste steden in Europa prijkt de Sloveense stad Ljubljana. Dit komt vooral doordat het geweld tegen vrouwen ruim 10 procent onder het gemiddelde ligt.

Is Lille open op zondag? ›

Koopzondagen in Lille

Winkels in Lille mogen 5 zondagen per jaar open zijn. De meeste winkels zijn 3 zondagen voor de kerst open, 1 zondag tijdens de zomer sale en 1 zondag tijdens de winter sale. Echter mogen zij dit zelf weten, dus let op: niet alle winkels zullen iedere 'koopzondag' geopend zijn.

Wat is de veiligste stad in de wereld? ›

1. Montreal : 78,7/100. Een prachtige sfeer en de veiligste stad ter wereld.

Waar vertrekt de Eurostar in Lille? ›

Na een rit van ongeveer 1 uur 22 minuten komt u aan in Rijsel, de hoofdstad van Frans-Vlaanderen. De Eurostar treinen stoppen in het station van Lille Europe (Rijsel), dat een groot aanbod heeft van hogesnelheidstreinen naar België, Nederland en andere bestemmingen in Frankrijk.

Waar parkeren bij Eurostar Lille? ›

Er zijn twee Indigo Park parkeerplaatsen bij Lille Europe – één op Avenue de Cologne, de ander op Boulevard de Turin. Er is een gratis parking naast het station, maar zonder bewaking of cameratoezicht.

Welk dialect spreken ze in Lille? ›

In Rijsel wordt Frans gesproken. Hoewel de stad vroeger in het Nederlandse taalgebied lag zijn de Vlaamse dialecten in Rijsel uitgestorven. In de omgeving van Rijsel in de Franse Westhoek zijn er nog wel Vlaamse dialecten te vinden.

Waarom naar Lille? ›

Lille is een echt shopparadijs. De diversiteit aan winkels is er enorm groot. Je vindt er zowel kleine winkeltjes als grote winkelcentra met bekende winkelketens. In de kleine steegjes van Vieux Lille vind je een overvloed aan kleine exclusieve boetiekjes.

Wat te doen in de buurt van Lille Belgie? ›

De populairste attracties om te bezoeken in Lille zijn:
 • Mega Speelstad.
 • De Lilse Bergen.
 • O.L.V. Geboortekerk.
 • Sint-Amelbergakerk Wechelderzande.
 • Sint-Pieterskerk.

Wat betekent Le Vieux Lille? ›

Vieux Lille is het oude centrum van Lille. De buurt staat bekend als de leukste buurt van Lille. Vieux Lille is vol met kleine straatjes, gezellige terrasjes en pittoresk winkeltjes.

Wat valt er te doen in Rijsel? ›

De beste attracties in Rijsel
 1. Vieux-Lille. 3.519. Bezienswaardigheden & bijzondere plaatsen. ...
 2. Grande Place. 2.856. ...
 3. Palais des Beaux-Arts de Lille. 1.876. ...
 4. Lille Zoo. 1.995. ...
 5. Old Stock Exchange. 1.266. ...
 6. LaM Lille Metropole Musee d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut. 707. ...
 7. Librairie Furet du Nord. 666. ...
 8. L'Hache Prise. 193.

Welke auto's mogen binnen in Rijsel? ›

Crit'Air Rijsel

De toegang zal worden beperkt tot voertuigen met een groene, 1, 2 of 3 Crit'Air-sticker. De LEZ zal dus verboden zijn zonder sticker en met badges 4 of 5 - dus verboden voor dieselvoertuigen van vóór 2006.

Is Rijsel een lage Emissiezone? ›

Sommige Franse agglomeraties (Parijs, Grenoble, Lyon, Rijsel en Straatsburg) hebben lage-emissiezones. Enkel met een milieusticker, Crit'Air-vignet, 'certificat qualité de l'air' en 'éco-vignette' genoemd, mag u in deze zones rijden.

Waar eten de locals in Lille? ›

10 Best Local Restaurants in Lille
 • Brasserie La Chicorée.
 • Estaminet Au Vieux de la Vieille.
 • Estaminet Chez La Vieille.
 • Le Broc du Vieux Lille.
 • Chez Raoul Estaminet.
 • Le Barbue d'Anvers.
 • Estaminet Les Ptiots.
 • Estaminet 'T Rijsel.

Welke historische persoon is geboren in Lille? ›

In Noord-Frankrijk heeft Charles de Gaulle, de eerste president van de Vijfde Franse Republiek, zijn jeugd doorgebracht. Om een beter beeld te krijgen van de eerste levensjaren van deze belangrijke Fransman, begint de route bij huisnummer 9 aan de Rue Princesse in Lille waar hij met zijn grootouders.

Welk eten begint met de l? ›

L
 • Lammetjespap.
 • Lekkerbekje.
 • Limburgse vlaai.
 • Loempia.

Wat kost de metro in Lille? ›

De kosten voor het openbaar vervoer liggen erg laag. Een enkele rit kost ongeveer €1,50 en een dagpas ongeveer €4,-. Deze is zowel op de bus, tram als metro geldig. Als je in het bezit bent van een Lille City Pass is het gebruik van het openbaar vervoer in Lille gratis.

Waarom moet je betalen om te parkeren? ›

Mensen zijn bereid te betalen om hun auto kwijt te kunnen en daar kunnen dan meteen de kosten voor aanleg, onderhoud, bebording en handhaving van betaald worden. Maar er zijn natuurlijk meer redenen om betaald parkeren in te zetten. Het is voor veel gemeenten een middel om grip te houden op de verkeersstromen.

Waar parkeren in Lille centrum? ›

De beste optie voor een dagje Lille is de parking aan Champs de Mars. Deze parking heeft 1.500 parkeerplaatsen en is bewaakt tussen 7 uur en 20 uur. Je betaald 1,60 euro voor 3 uur of maximum 3 Euro voor een volledige dag. Voor deze prijs krijg je ook een gratis pendeldienst ter bescikking richting stadcentrum.

Is de trein goedkoper in het weekend? ›

Heb je zin om eropuit te trekken dit weekend? Reis dan tot 50%* goedkoper met een Weekend Ticket!

Is de bus of de trein goedkoper? ›

Een enkeltje naar plaatsen als Brussel, Lille, Parijs, Keulen, Frankfurt of Berlijn is met de bus goedkoper dan met de trein. En soms is de bus nog comfortabeler en sneller ook. Vanuit steden als Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Eindhoven rijden bussen van busmaatschappijen als Ouibus en Flixbus.

Is de trein goedkoper dan vliegen? ›

De Consumentenbond deed in 2019 een steekproef voor de kosten van stedentrips en concludeerde zelfs: 8 van de 10 onderzochte reizen zijn goedkoper per trein dan per vliegtuig.

Waar stap je uit met de Thalys? ›

Op welke routes rijdt Thalys? halys naar Brussel en Parijs vertrekt uit Amsterdam en stopt onderweg op Schiphol, Rotterdam en Antwerpen. Ook rijdt de trein vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Disneyland Parijs en Parijs Charles de Gaulle Airport.

Wat zijn de stops van de Thalys? ›

Ontdek wat onze bestemmingen u allemaal te bieden hebben
 • Amsterdam Centraal.
 • Schiphol Luchthaven.
 • Marne-la-Vallée Chessy Disneyland Paris.
 • Luchthaven Parijs-Charles de Gaulle.
 • Liège-Guillemins/Luik-Guillemins.
 • Aachen Hbf/Aken.
 • Köln Hbf/Keulen.
 • Düsseldorf Hbf.

Waar eindigt de Thalys? ›

Vanaf Amsterdam komt de Thalys langs Schiphol, Rotterdam, Antwerpen en Brussel en eindigt uiteindelijk in Parijs.

Hoe huur je een fiets in Lille? ›

Het verkeer is inmiddels aan de fietsers in de stad gewend, dus maak je geen zorgen wanneer je een keer op de weg terechtkomt. De goedkoopste manier om met dit vervoersmiddel te gaan is met V'Lille: deze zwart-rode fietsen staan op verschillende locaties en kun je een hele dag voor slechts €1,40 huren.

Is Lille een grote stad? ›

Omdat het de grootste stad binnen dit deel van Frankrijk is, heeft Lille een belangrijke regionale functie. Samen met de steden Roubaix, Villeneuve-d'Ascq en Tourcoing vormt Lille een agglomeratie van bijna één miljoen inwoners.

Hoeveel metrolijnen zijn er in Lille? ›

Lille beschikt over twee verschillende tramlijnen die meer dan 35 haltes aandoen. Deze tramlijnen verbinden Lille met Roubaix en Tourcoing. Naast de tram en de metro kun je in Lille ook uitstekend met de bus reizen.

Hoe groot is Lille? ›

Hoe veilig is Rijsel? ›

Lille is een veilige stad maar net als in ieder grote stad moet je er voorzichtig zijn. loop niet te koop met dure sierraden of apparatuur en vermijd verlaten donkere steegjes. Let met name op je eigendommen in de tram of metro dit zijn gewilde plaatsen voor zakkenrollers.

Is Lille een mooie stad? ›

De stad, die ook wel bekend is onder de Vlaamse naam Rijsel, ligt zo dichtbij Nederlands dat je er heel gemakkelijk en snel naartoe rijdt of treint. Het weer is vergelijkbaar met dat in Nederland of België, het is een leuke stad om tijdens de vakantie te bezoeken of als weekendje weg.

Hoe goedkoop naar Lille? ›

Snel naar hartje Lille
 • Vanaf € 48 enkele reis.
 • Reistijd Amsterdam – Lille 3.35 uur.
 • Tip! Vroeg boeken = voordelig reizen.

Is Rijsel open op zondag? ›

Winkels in Lille mogen 5 zondagen per jaar open zijn. De meeste winkels zijn 3 zondagen voor de kerst open, 1 zondag tijdens de zomer sale en 1 zondag tijdens de winter sale.
...
Winkelopeningstijden.
Maandag:10.00 uur - 19.00 uur
Vrijdag:10.00 uur - 19.00 uur
Zaterdag:10.00 uur - 19.00 uur
3 more rows

Wat te doen in Lille als het regent? ›

 • Palais des Beaux-Arts de Lille. 1.876. Kunstmusea. ...
 • Old Stock Exchange. 1.266. ...
 • LaM Lille Metropole Musee d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut. 707. ...
 • Librairie Furet du Nord. 666. ...
 • L'Hache Prise. 193. ...
 • Team Break Lille. 4.698. ...
 • Get Out Lille - Escape Game. 3.203. ...
 • Office de Tourisme de Lille. 529.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated: 10/29/2023

Views: 6295

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.